Jadłospis
Treść
PONIEDZIAŁEK 17.10.2022
ŚNIADANIE: Chleb zwykły (mąka pszenna i żytnia) z masłem , szynką z Bobrownik i rzodkiewką, Kawa zbożowa (mleko)
II ŚNIADANIE: Sok pomarańczowy
OBIAD: Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze warzywno - mięsnym (seler, śmietana), Spaghetti z mięsem Kompot
PODWIECZOREK: Chleb gorlicki (mąka pszenna i żytnia) z masłem, pomidorem i szczypiorkiem. Herbata z miodem i cytryną
WTOREK 18.10.2022
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (mleko) z makaronem literki, Weka (mąka pszenna) z masłem
II ŚNIADANIE: Jabłko
OBIAD: Barszcz zabielany z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, śmietana), Zrazy duszone w sosie (jajka, mąka pszenna, śmietana) z kaszą jęczmienną, Surówka z marchewki i jabłka, Kompot
PODWIECZOREK: Wafel z masą kajmakową, Herbata owocowa
ŚRODA 19.10.2022
ŚNIADANIE: Parówka z szynki z keczupem, Bułeczka razowa (mąka pszenna i żytnia) z masłem. Herbata z miodem i cytryną
II ŚNIADANIE: Chrupki kukurydziane
OBIAD: Zupa szparagowa ziemniakami na wywarze warzywno - mięsnym (seler, śmietana), Racuchy z bananem (mleko, jajka, mąka pszenna), Kompot
PODWIECZOREK: Chleb gorlicki (mąka pszenna i żytnia) z masłem, serek Bieluch (twaróg z mleka), papryka, kawa zbożowa (mleko)
CZWARTEK 20.10.2022
ŚNIADANIE: Chleb razowy (mąka pszenna i żytnia) z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, Kawa zbożowa (mleko)
II ŚNIADANIE: Winogrona
OBIAD: Krupnik zabielany (kasza jęczmienna) na wywarze warzywno-mięsnym (seler, śmietana), Mięso mielone z ziemniakami, Buraczki z chrzanem, Kompot
PODWIECZOREK: Kisiel truskawkowy, ciasteczka pełnoziarniste w czekoladzie
PIĄTEK 21.10.2022
ŚNIADANIE: Chałka (mąka pszenna, jajka) z masłem i dżemem brzoskwiniowym, mleko
II ŚNIADANIE: Jabłka
OBIAD: Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną na wywarze warzywnym (seler, śmietana), Pierogi ruskie (mąka pszenna, jaja, twaróg), Kompot
PODWIECZOREK: Chleb razowy (mąka pszenna i żytnia) z masłem (z mleka) z makrelą wędzoną (ryba), herbata z miodem i cytryną
Smacznego.
Tłustym drukiem i w nawiasach zaznaczono alergeny występujące w posiłkach – zgodnie z załącznikiem nr 2 rozporządzenia 1169/2011
Wywary:
Wywar mięsny – mięso drobiowe
Wywar warzywny – marchew, pietruszka, seler, por
Woda:
Woda źródlana Eden – dostępna w każdej sali dla dzieci