Przejdź do treści
4
Przejdź do stopki

Jadłospis

Treść

PONIEDZIAŁEK  16.05.2022  ŚWIĘTO PATRONA

ŚNIADANIE: Bułeczka maślana z kruszonką (mąka pszenna, masło, jajka), herbata z miodem 
i cytryną

II ŚNIADANIE: Różnego rodzaju słodkie ciasteczka  robione i wypiekane w przedszkolu. Alergeny 
w nich występujące: (mąka pszenna, masło, jajka, mleko, kakao), Soczek jabłkowy z rurką

OBIAD: Nuggetsy drobiowe (jaja, bułka tarta) z frytkami, Surówka z marchewki i jabłka, Kompot

PODWIECZOREK: Galaretka z bitą śmietaną  (z mleka), ciastka Ignacki (jaja, masło, mąka pszenna, kakao) wyrób i wypiek własny                                                                                                                                                    


WTOREK  17.05.2022

ŚNIADANIE: Zupa mleczna (mleko) z płatkami owsianymi, Bułeczka razowa (mąka pszenna i żytnia) z masłem

II ŚNIADANIE: Jabłko

OBIAD: Zupa ziemniaczana zabielana na wywarze warzywnym – mięsnym (seler,śmietana) Pierogi 
z serem na słodko (mąka pszenna, jajka, twaróg z mleka), Kompot

 PODWIECZOREK:  Chleb gorlicki (mąka pszenna i żytnia) z masłem, pasztetem pieczony i ogórkiem kiszonym, herbata z miodem i  cytryną


ŚRODA  18.05.2022

ŚNIADANIE:  Chleb razowy (mąka pszenna i żytnia) z masłem, makrela wędzona (ryba), herbata 
z miodem i cytryną

 II ŚNIADANIE: Jogurt z owoców leśnych (z mleka)

OBIAD: Zupa koperkowa z ziemniakami  na wywarze warzywno –mięsnym (seler, śmietana), Łazanki 
z młodą kapustą i boczkiem, Kompot

PODWIECZOREK: Banan


CZWARTEK  19.05.2022

ŚNIADANIE:   Chleb zwykły ( mąka pszenna i żytnia)  z masłem, kiełbasa krakowską suchą, papryka świeżą,  herbata z miodem i cytryną
 
II ŚNIADANIE:
Sok pomarańczowy

OBIAD: Rosół z makaronem na wywarze warzywno - mięsnym (seler, śmietana), Dramstiki 
z ziemniakami, Mizeria (śmietana), Kompot

PODWIECZOREK: Budyń czekoladowy (mleko, kakao)


PIĄTEK  20.05.2022

ŚNIADANIE: Chleb razowy(mąka pszenna i żytnia) z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata 
z miodem i  cytryną

II ŚNIADANIE: Chrupki kukurydziane

OBIAD: Zupa pieczarkowa z makaronem  na wywarze warzywno-mięsnym (seler,  śmietana), Ryż 
z truskawkami i bitą śmietaną (z mleka), Kompot

PODWIECZOREK: Chleb gorlicki (mąka pszenna)  z masłem i serem żółtym, kawa zbożowa (mleko)


Smacznego.

Tłustym drukiem i w nawiasach zaznaczono alergeny występujące w posiłkach

Wywary:

 Wywar mięsny – mięso drobiowe

Wywar warzywny – marchew, pietruszka, seler, por)

Woda:

Woda źródlana Eden –  dostępna w każdej sali dla dzieci

         

21776